Apple A12 Bionic در مقابل Snapdragon 855 – تفاوت این پردازنده‌ها چیست؟

آخرین پردازنده موبایلی پرچمدار شرکت کوالکام، اولین مجموعه‌تراشه‌ی موبایلی 5G است. Snapdragon 855 هسته‌های جدید Kryo CPU، یک فرآیند ساخت 7 نانومتری دارای راندمان انرژی و یک مودم X24 LTE هم در خود دارد. از آنجایی که سامسونگ گلکسی S10 جدید یکی از پرچمدارانی است که این ‌مجموعه‌تراشه را در خود خواهد داشت، مجبور نیستیم زمان زیادی منتظر آن بمانیم.

هر چقدر هم که سعی کنیم نمی‌توانیم جلوی خودمان را بگیریم و ‌مجموعه‌تراشه Snapdragon 855 را با Apple A12 Bionic موجود در گوشی‌های آیفون مقایسه نکنیم. پردازنده نسبتاً مسن‌تر A12 Bionic اکثر آیفون‌های سال 2018 را، شامل آیفون XR و آیفون XS، قدرت می‌بخشد. A12 Bionic یکی از اولین پردازنده‌های موبایلی‌ای است که با استفاده از فرآیند ساخت 7 نانومتری تولید می‌شود. این پردازنده عملکرد گرافیکی سریع‌تر و یک Neural Engine (موتور عصبی) تقویت‌شده ارائه می‌دهد. در نتیجه ما هم این دو پردازنده درجه یک سال 2019 را به منظور جدول‌بندی شباهت‌ها و همچنین تفاوت‌هایشان با یکدیگر مقایسه می‌کنیم.

برویم سراغ مقایسه.

مشخصاتی که اهمیت دارند

نام Apple A12 Bionic Snapdragon 855
فرآیند طراحی 7 نانومتر 7 نانومتر
معماری 64-بیت 64-بیت
CPU پردازنده‌ی 6-هسته‌ای (2 هسته‌ی عملکرد + 4 هسته‌ی بهره‌وری) 8 سی‌پی‌یوی Kryo 485 که نهایتا به ‌2.84 گیگاهرتز می‌رسند
GPU جی‌پی‌یوی 4-هسته‌ای طراحی اپل Adreno 640
دوربین ISP (پردازنده سیگنال تصویر) اپل Dual 14-bit CV-ISPs, Spectra 380 ISP
شارژ شارژ بی‌سیم، شارژ عادی با USB +Qualcomm Quick Charge 4

پیشرفت عملکرد

پردازنده‌های A12 Bionic و Snapdragon 855 بر مبنای میکرومعماری 64-بیتی بنا شده و طی فرآیند ساخت 7 نانومتری تولید شده‌اند. یک گره پردازش کوچک‌تر، عملکرد کلی و راندمان انرژی ‌مجموعه‌تراشه را تقویت می‌کند. خب، این تنها شباهت بین دو پرازنده است.

A12 Bionic پیکربندی CPU شش هسته‌ای دارد؛ دو هسته Performance (عملکرد) و چهار هسته Efficiency (راندمان).

Snapdragon 855

A12 فقط یک تکان نسبی به عملکرد داده است که در مقایسه با A11 Bionic تکان بزرگی نیست. در نتیجه خواهید دید که بالا آمدن برنامه‌ها به خاطر سیستم محاسبه هوشمند، کمی سریع‌تر خواهد بود. ضمناً A12 Bionic دارای راندمان انرژی بالاتری بوده و انرژی کم‌تری مصرف می‌کند.

3 2 Apple A12 Bionic در مقابل Snapdragon 855 - تفاوت این پردازنده‌ها چیست؟

بر خلاف کاشت CPU شش هسته‌ای در A12، پردازنده Snapdragon 855 پیکربندی 8-هسته‌ای دارد. کوالکام به جای آرایش دو خوشه‌ای معمول، یک آرایش سه‌خوشه‌ای برگزیده است.

Snapdragon 855 هشت هسته‌ی Kryo 845 دارد که به صورت یک تک‌هسته‌ی Prime یا «اولیه‌»ی Cortex A76 تنظیم‌شده روی 2.84 گیگاهرتز، سه هسته‌ی «عملکرد» Cortex-A76 تنظیم‌شده روی 2.42 گیگاهرتز و نهایتاً چهار هسته‌ی «راندمان» Cortex-A55 تنظیم‌شده روی 1.80 گیگاهرتز خوشه‌بندی شده‌اند. این خوشه‌ها برای عملکرد بالا، راندمان بالا، ظرفیت‌های ارتقایافته‌ی اشتراکی‌سازی امور و نرخ تأخیر پایین، طراحی شده‌اند.

Snapdragon 855

علاوه بر آن، هسته «اولیه»ی Snapdragon 855، حافظه پنهان (کش) L2 با حجم 512KB دارد و با کش 256KB L2 هسته‌ی «عملکرد» و کش 128KB L2 هسته‌ی «راندمان» همراه شده است. این کش‌های L2 از طریق بازی کردن نقش پل میان پردازنده و مموری، برای ارسال بدون قطعی و بسیار سریع‌تر اطلاعات با یکدیگر همکاری می‌کنند.

در بحث GPU هم Snapdragon 855 واحد گرافیکی Adreno 640 GPU را دارد که بهبود 20 درصدی در گرافیک بازی‌ها ارائه داده و از پس پخش کیفیت +4K HDR10 بر می‌آید.

آزمون‌های معیار

احتمالاً نمرات معیار دقیقاً با تجربه دنیای واقعی جور نباشند. اما بالاخره این نمرات در به تصویر کشیدن پتانسیل یک مجموعه‌تراشه با اعداد، مفید خواهند بود. در نتیجه یک نگاه گذرا به نمرات معیار کمک خواهد کرد چالاکی حقیقی یک مجموعه‌تراشه را سنجید.

5 1 Apple A12 Bionic در مقابل Snapdragon 855 - تفاوت این پردازنده‌ها چیست؟

Snapdragon 855 نمرات 3552 (تک‌هسته‌ای) و 11196 (چندهسته‌ای) را در آزمون‌های معیار Geekbench 4 کسب کرد. در آن سوی ماجرا، Apple iPhone XS که توسط A12 Bionic قدرت گرفته بود، در همان آزمون معیار به نمرات 4701 (تک‌هسته‌ای) و 11420 (چندهسته‌ای) رسید.

تفاوت پردازنده‌ها در آزمون‌های چندهسته‌ای بسیار ناچیز اما در اجراهای تک‌هسته‌ای قابل توجه است.

نام A12 Bionic Snapdragon 855
نمره تک‌هسته‌ای در آزمون Geekbench 4 4,701 3,552
نمره چندهسته‌ای در آزمون Geekbench 4 11,420 11,196

هوش مصنوعی

هوش مصنوعی یا AI در مجموعه‌تراشه‌های سال 2018-2019 نقشی جدایی‌ناپذیر بازی می‌کند. وقتی سراغ Snapdragon 855 می‌رویم می‌بینیم برای راه‌اندازی امور مربوط به هوش مصنوعی، یک موتور هوش مصنوعی چندهسته‌ای نسل چهارمی دارد. ضمناً شایان توجه است که این موتور ترکیبی از پردازنده Hexagon 690، سی‌پی‌یوی Kyro و جی‌پی‌یوی Adreno است. در بحث عددی هم قادر به مدیریت حداکثر 7 تریلیون عملیات هوش‌مصنوعی در ثانیه است.

Snapdragon 855

پردازنده سیگنال دیجیتالِ Hexagon 690 که روی Snapdragon 855 سوار است به منظور مدیریت امور هوش مصنوعی پیچیده‌تر، ارتقا داده شده است. این پردازنده سیگنال دیجیتال که با یک شتاب‌دهنده‌‌ی تانسور اختصاصی ترکیب شده است، در عملیات‌های یادگیری ماشینی، یک دستاورد سه برابری به مجموعه‌تراشه مورد نظر می‌دهد.

در میان فواید بسیار این موتور هوش مصنوعی، چند مورد قابل توجه از آن‌ها شامل شناسایی صحنه، سوپر رزولوشن در تصویربرداری سریع، تأیید هویت چهره‌ای، بوکه‌ی دوربین دوگانه و تک‌گانه و تشخیص متن می‌باشند.

مجموعه‌تراشه جدید کوالکام از محیط‌های کاری هوش مصنوعی مانند TensorFlow از گوگل، Caffe 2 از فیسبوک و Open Neural Network Exchange یا ONNX نیز پشتیبانی می‌کند.

7 1 Apple A12 Bionic در مقابل Snapdragon 855 - تفاوت این پردازنده‌ها چیست؟

در مصاف با موتور هوش مصنوعی 4-هسته‌ای کوالکام، اپل یک موتور عصبی (Neural Engine) هشت هسته‌ای در پردازنده A12 Bionic خود به کار گرفته است. که می‌تواند عدد بسیار بزرگ 5 تریلیون عملیات هوش مصنوعی در هر ثانیه را اجرا کند.

کارهایی مثل تشخیص چهره یا ارائه پیش‌بینی بر اساس عملکردهای کاربر را که کنار بگذاریم، کار کلیدی این پردازنده، توزیع منابع است (که پیش‌تر به آن اشاره کردیم). A12 Bionic این که کجای GPU، پردازنده یا درون موتور عصبی باید الگوریتم‌ها را اجرا کند را به طرزی هوشمندانه محاسبه می‌کند. حتی در همین حین می‌تواند به محل‌های مورد نیاز، انرژی پردازشی اضافی نیز بفرستد.

به‌علاوه، بهبودهایی چون اجرای سریع‌تر برنامه‌ها، فهمیدن عادات کاربر و یادگیری ماشینی در آن واحد نیز وجود دارد. اپل ادعا می‌کند که این پردازنده می‌تواند Core ML را 9 برابر سریع‌تر اجرا کند و در حین کار، فقط بخش کوچکی از منابع و باطری را مصرف کند.

عکس‌برداری دوربین

امروزه تکنولوژی دوربین و هوش مصنوعی جدانشدنی‌اند. بدان خاطر که امروزه دوربین‌ها برای تولید تصاویری که از نظر جزئیات غنی بوده و به یک اندازه هم تر و تازه باشند و هم شفاف، نهایت بهره را از قدرت موتورهای هوش مصنوعی می‌برند.

Snapdragon 855

تصویر نمونه گرفته شده با آیفون XR

در کیس پردازنده A12 Bionic، موتور عصبی به آنالیز شات‌ها در آن واحد کمک کرده و متناسب با آن، تغییرات را اعمال می‌کند. به علاوه، پردازنده سیگنال دیجیتال یا ISP تقویت‌شده، جزئیات بسیار ریزی به عکس‌ها می‌دهد. در کنار آن، Smart HDR نیز کیفیتی پویا حاصل می‌کند.

در آن سوی ماجرا، Snapdragon 855 پردازنده Spectra 380 Image Signal Processor داخلی خود را دارد. کوالکام ادعا می‌کند که این ISP، اولین ISP تماماً عجین‌شده با هوش مصنوعی است.

9 1 Apple A12 Bionic در مقابل Snapdragon 855 - تفاوت این پردازنده‌ها چیست؟

وقتی پای سنجش ژرفای سخت‌افزاری و بخش‌بندی و دسته‌بندی آنی هدف در میان باشد، این ISP به سود تراشه خواهد بود. برای مثال، گوشی‌تان قادر خواهد بود به سادگی یک پس‌زمینه تصویری یا ویدیویی را جایگزین کند؛ به علاوه کارهای دیگر.

جنگ سخت‌تر هم می‌شود

جدای از تفاوت‌های اساسی بالا، برتری اصلی Snapdragon 855 آن است که آماده‌ی اینترنت 5G است پس یکی از قابل توجه‌ترین ارتقادهی‌ها، تکان اساسی در سرعت خواهد بود. Snapdragon 855 مودم X24 LTE نیز دارد که سرعت دانلود را تا حداکثر 2Gbps و سرعت آپلود را تا حداکثر 316 Mbps در دسترس می‌کند. به علاوه حالت گیمینگ (Gaming Mode) جدید به نام Elite Gaming را نیز به منظور بهبود تجربه کلی گیمینگ دارد.

وقتی سراغ عملکرد می‌رویم، هر دو تقریبا برابرند البته A12 Bionic در عملکرد تک‌هسته‌ای جلوتر است. اما وقتی بحث «یک مجموعه‌تراشه‌ی آماده برای آینده» باشد، 855 دو دستی جایگاه نخست را چسبیده است. امیدواریم نسل بعدی چیپ‌ست‌های اپل، Snapdragon 855 را به چالش کشیده و این فاصله را از بین ببرند.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *